Kako uštedjeti prostor u kuhinji i izbjeći nered?

Poslušajte u audio verziji

Ponekad dimenzije naše kuhinje mogu biti premale da udobno smjeste sav pribor za kuhanje. No znači li to nužno da ćemo se morati riješiti većine alata potrebnih za naše kulinarske eksperimente? Ispostavilo se da ne baš.

S pojavom novih naprava za naše kulinarske eksperimente, naša bi se radna površina mogla malo smanjiti. No, znači li to da ćemo se oslanjati na stalno skakutanje po svom kuhinjskom priboru ili njegovo stalno preslagivanje iz kuta u kut? Ispostavilo se da baš i nije.

Postoji nekoliko načina za ekonomičnije korištenje kuhinjskog prostora.

U sljedećem članku predstavljamo neke ideje koje će vam pomoći da uštedite svoj radni prostor i osigurate da možete udobno funkcionirati suočeni sa značajnom količinom kuhinjske opreme.

  1. Kuhinjska ograda

Malo ljudi shvaća koliko se stvari može objesiti na naše zidove.

Možda ćete se iznenaditi koliko stvari koje zauzimaju prostor u vašim ormarima i ladicama mogu postati ukras vaše kuhinje.

Zid između radne ploče i zidnih ormarića možemo mnogo bolje iskoristiti ako ga koristimo kao mjesto na koje vješamo posuđe.

Instaliranjem traka, polica, vješalica ili magneta iznad radnog prostora možete objesiti stvari poput:

  • daske za rezanje
  • papirnati ručnici
  • lonci (na primjer, s mentom, bosiljkom ili peršinom)
  • začinima
  • boce, na primjer, s octom ili vinom
  • mlinovi
  • lonci
  • poklopci za lonce
  • noževi

 

Na tržištu postoje cijele ploče za ograde koje će vam pomoći da zid iskoristite da na njega objesite razne kuhinjske posuđe.

  1. Postolje ispod ormarića

Postolje ispod ormarića često je neiskorišteni prostor ispod kojeg se nakupljaju prljavština, prolivena tekućina i mrvice hrane koje su pale na pod i skliznule pod namještaj.

Može li se bolje razviti?

Pa naravno!

Za takav zadatak trebat će vam stolar, ali postolje može postati velika ladica, ili sustav ladica na kotačićima, u koje možemo smjestiti masu raznih kuhinjskih potrepština.

U ladici koja se nalazi ispod postolja moći ćemo pohraniti stvari kao što su:

  • tave
  • tepsije za pečenje
  • žlice
  • cjedila
  • tekstila
  • rezervne spužve
  • krpice
  • vreće za smeće

Štoviše, postojanje ladica omogućuje pristup ormariću na samom podu, tako da takvu ladicu možemo izvući i svako malo očistiti ovo obično nedostupno mjesto.

  1. Prostor ispod stropa

Kada kupujete namještaj, vrijedi obratiti pozornost na njegovu visinu.

Vrhovi namještaja često nisu dizajnirani tako da idu skroz do stropa.

Ovaj prostor je dizajniran kako bi kuhinja vizualno izgledala veća.

U pravilu kuhinje do stropa odaju dojam manjih dimenzija, no kada je u pitanju mogućnost smještaja potrebnog posuđa i kućanskih aparata, valja razmisliti je li u ovoj situaciji izgled najvažniji.

U trgovinama namještajem postoji nekoliko ponuda koje će vam omogućiti da ugradite cijeli prostor od kuhinjske pregače do samog stropa, ali koristeći usluge stolara, možete računati na takav projekt koliko god je to moguće.

  1. Košare za teret

Košare za teret omogućit će vam korištenje cijelog prostora kuhinjskog elementa od vrha do dna. Obično dolaze u dva oblika:

– Vertikalne ladice s košarama

Takve ladice će vam omogućiti da razvijete uske prostore u vašoj kuhinji. Ugradnjom vertikalne košare u njih na dizalice možete svoju kuhinju opremiti modulom koji će vam pomoći u organizaciji.

Košare za teret mogu lako držati predmete kao što su začini, pribor za jelo, pića i druge tekućine u bocama

– Kutne košare

Kutne košare za teret omogućit će vam da maksimalno iskoristite svoj kutni ormarić. Štoviše, košara za teret na ovom mjestu daje vam mogućnost boljeg pristupa alatima, jer kada otvorite ormarić, svi oni izlaze zajedno s prednjom stranom namještaja.

  1. Višerazinske ladice, moduli, organizatori

Nije rijetkost da prostor u kuhinjskim elementima nije u potpunosti iskorišten. To je zato što ne želimo držati hrpe naslaganih lonaca, tava i zdjela u svakom ormariću.

Takvo rješenje znači da svaki put kada želimo nešto izvaditi, moramo se suočiti s izvlačenjem cijelog pribora van.

Posuđe kao što su ladice na više razina, moduli, organizatori pomoći će vam da bolje upravljate svakom ladicom i policom.

  1. Alternativni prostori

Moraju li svi uređaji biti u kuhinji?

Naprave kao što su kuhalo za paru, sokovnik i druge naprave koje ne koristite svaki dan ne moraju biti u kuhinji.

Ako je prostor drastično ograničen i nijedna metoda neće uspjeti da sve smjestite u jednu prostoriju – napravite odabir.

Najvažnije posuđe neka vam bude pri ruci, a ono koje rjeđe koristite možete staviti, primjerice, u ormarić u hodniku.

Završetak

Ogromnost alata ponekad nas tjera da koristimo neobična rješenja. No, pokazalo se da se za sve može naći način. Ponekad ni sami nismo svjesni koliko nam kuhinja još nudi.