KAKO NE DAVATI SVOJU OBNOVU U RUKE PREVARANTMA I AMATERIMA?

Velika renovacija je pred vama, a završni radovi su vam potpuno nepoznati? Morate angažirati pouzdanog stručnjaka koji će pošteno obaviti posao!

Dakle, na što trebate paziti? Koji su rizici odabira neprofesionalnog ili nepoštenog izvođača?

Dobar stručnjak temelj je svake uspješne obnove.

Čak ni najkvalitetnija oprema za vaš dom, neće vam dati tako jamstvo dobre završne obrade kao solidno obavljen posao. Donošenjem brzog i nepromišljenog odabira u tom pogledu, možemo upasti u velike probleme s renoviranjem. Poslovično “faul”, insinuacije pa čak i prijevare opasnosti su koje će vašu obnovu pretvoriti u noćnu moru.

Pa je li moguće sam zaposliti stručnjaka,a da ne poznajete u potpunosti posao?

Naravno, možete! Dobar stručnjak pravilno će protumačiti Vašu viziju i obaviti svoj posao prema Vašim zahtjevima. Ipak, morate uzeti u obzir nekoliko važnih čimbenika koji mogu odrediti hoće li vaš dom biti renoviran baš onako kako želite. Kako biste pronašli pouzdanog stručnjaka ili tim za renoviranje koji će stvoriti kuću vaših snova, sve što trebate učiniti je isplanirati određenu shemu djelovanja.

U tome će vam pomoći dijeljenje renoviranja u različite faze.

  1. Potraga

Kada tražite dobrog stručnjaka, morate se voditi trima faktorima:

  – iskustvo

  – kvalifikacije

  – mišljenja

Prije nego započnete pretragu, procijenite opseg svoje obnove. Provjerite je li vaša obnova dovoljno mala da je može obaviti jedan stručnjak ili je to posao za veći tim. Postoje dobri stručnjaci koji sveobuhvatno obave cjelokupnu obnovu od A do Ž. Takvih je, nažalost, malo. U većini slučajeva, kvantiteta pružene usluge se nažalost ne pretvara u kvalitetu. Stoga je bolje razmisliti je li bolje zasebno zaposliti vodoinstalatera, električara, stolara i doradivača.

Dakle, kako da ih tražimo?

Na raspolaganju imamo nekoliko izvora:

  • Profesionalac po preporuci

Prilikom odabira stručnjaka po preporuci, najbolje je osloniti se na stručnost naših provjerenih prijatelja. Pazite, međutim, da vam bliska osoba preporuči nekoga tko je dobar, a ne nekoga tko joj se sviđa. Simpatičnost možda neće uvijek ići ruku pod ruku s profesionalizmom. U tu svrhu bolje je zapitati se preporučuje li vam prijatelj nekoga kao stručnjaka ili kao kolegu. Možete otići i na mjesta koja su vas impresionirala kvalitetom izrade. Bilo da se radi o kupaonici vašeg prijatelja ili prostoriji tvrtke u kojoj ste bili, uvijek se možete raspitati o profesionalnoj ili građevinskoj tvrtki koja je obavila posao.

  • Društveni mediji

Nakon što u tražilicu upišemo “građevinske usluge”, vidjet ćemo postove naših prijatelja o građevinskim uslugama, tvrtkama koje imaju svoje “fanpages” i tematske grupe u kojima možemo dobiti pomoć.

Možemo koristiti sve tri opcije.

Tvrtke i profesionalci koji imaju svoj fanpage na facebooku i instagramu, za dobar dan serviraju nam svoj “portfolio” u priloženoj fotogaleriji. To nam daje priliku vidjeti obavljeni posao prije nego što ih uopće pokušamo kontaktirati. U informativnom panelu pronaći ćemo sve podatke koji su nam potrebni o specijalizaciji našeg potencijalnog izvođača.

Druga opcija koju imamo na raspolaganju su naši prijatelji koji imaju račun na navedenoj platformi. Možemo napisati post na našoj ploči ili dodati izvješće tražeći od naših prijatelja da preporuče dobrog stručnjaka ili tim za renoviranje.

Treća opcija su lokalne tematske grupe. U njima možemo napisati oglas ili sami pronaći tvrtku koja se oglašava na grupi.

Glavna prednost traženja stručnjaka na društvenim mrežama je mogućnost traženja fotografija dovršenog posla. Na taj način možemo puno naučiti prije nego uopće započnemo prvi razgovor.

  • Google tražilica

Još jedan izvor gdje možemo tražiti dobre stručnjake je Google tražilica. Pomoću lokacije možemo pronaći posjetnice najpreporučenijih stručnjaka i građevinskih tvrtki u našoj regiji. Dovoljno je da odemo na www.google.com, odaberemo varijantu “Karte”, upišemo u tražilicu npr. “građevinske usluge” i upišemo naziv našeg lokaliteta. Nakon klika na gumb “traži”, prikazat će nam se karta sa svim tvrtkama koje se oglašavaju na ovoj stranici. S lijeve strane nalazit će se panel s posjetnicama svih tvrtki, gdje ćemo pronaći mogućnost kontaktiranja odabrane tvrtke. Zanimljivo je da ćemo ovdje pronaći ocjene u obliku zvjezdica, kao i recenzije koje su korisnici dali određenom stručnjaku ili tvrtki. Na temelju tih podataka možemo odabrati koji nam profesionalac ili tvrtka najbolje odgovaraju u pogledu ocjena, recenzija i lokacije. Nakon ostvarene suradnje, imamo i mogućnost osobnog davanja takve recenzije.

  • Oglasi

Posljednja opcija koju možemo odabrati su oglasi u novinama i na raznim lokalnim ili tematskim portalima. Tamo možemo pronaći tvrtke i stručnjake koji daju svoje podatke i opise s kvalifikacijama i specifikacijama djelatnosti. Neki portali također daju mogućnost davanja ocjena i recenzija prema kojima možemo početno procijeniti pouzdanost stručnjaka.

  1. prvi kontakt

Izviđanje obavljeno?

Ako već imate popis potencijalnih izvođača za svoju obnovu, vrijeme je da ih kontaktirate i raspitate se o uvjetima obnove.

Za što se trebate pripremiti u ovom koraku?

  • Očekivano vrijeme

Često morate čekati dobrog stručnjaka. Količina posla koji treba obaviti može omogućiti finišeru da preuzme vaš posao za samo nekoliko mjeseci ili čak kvartala. Pozitivna strana ovoga je što možete stupiti u kontakt dovoljno unaprijed, što će vam pomoći da pažljivije planirate renoviranje.

Budite oprezni! Ograničite svoje povjerenje u tvrtke koje žele odmah preuzeti vašu narudžbu. Ovo nije pravilo, ali brza spremnost može značiti nedostatak narudžbi, što može rezultirati niskom kvalitetom usluge.

  • Početna cijena

Velika većina izvođača za takve radove će htjeti doći na gradilište i napraviti početnu procjenu veličine posla. Profesionalci to rade besplatno. To znači da žele pažljivo analizirati opseg posla i unaprijed procijeniti trošak. Ako potencijalni “profesionalac” telefonom daje ponudu bez poznavanja detalja, to pokazuje njegov nedostatak profesionalnosti ili nisku predanost. U takvoj situaciji, bolje je ograničiti povjerenje.

  • Preliminarni izračun

Trošak obnove može varirati ovisno o kvaliteti i procjeni stručnjaka. Prije nego što se sastanak održi, dobro je odrediti si raspon cijena s kojim se možete složiti. Također je dobra ideja odrediti financijsku marginu za nepredviđene radove ili kupnje.

3. Postavite uvjete i odredbe

Jeste li pronašli stručnjaka koji će preuzeti vašu obnovu?

Prije nego što dođe u vaš dom pogledati posao i razgovarati o cjelokupnom poslu, uključujući naknadu, dobro je pripremiti se za nekoliko stvari.

Prvo, morate mu jasno iznijeti svoja očekivanja. Ako nemate tehničkog znanja, najbolje je to reći odmah na početku. Profesionalac će analizirajući vašu ideju za interijer koristiti tehničke nazive koji vam možda nisu poznati. Ako nešto ne razumijete, zamolite ga da vam ponovno objasni. Parafrazirajte njegove izjave i pitajte jeste li dobro razumjeli. Bolje je izbjegavati situaciju u kojoj zbunjeno kimate glavom na nešto što bi moglo biti potpuno drugačije od vaših stvarnih očekivanja.

Budite spremni razgovarati o nekoliko tema:

  • Koncept

Imate li svoju ideju za dizajn iz snova? Prije sastanka potrebno je dobro isplanirati kompletnu vizualizaciju vašeg novog uređenja. Neka bude što je moguće jasnije. U tu svrhu dobro isplanirajte svaki element centimetar po centimetar. Naravno, ionako ćete se za mnoge stvari morati osloniti na stručnost profesionalca. Međutim, što bolje sami sebi predočite krajnji rezultat, bolje ćete ga prenijeti izvođaču.

  • Ostala rješenja

Svatko ima svoju idealnu viziju. Ne može to svatko shvatiti. Što se događa kada vam stručnjak kaže da ormarići koje ste odabrali neće stati u vašu sobu? Ili će vaš koncept uključivati potpunu demontažu instalacije, što će značajno povećati troškove?

Mnogi planovi u koliziji sa stvarnošću ispadaju kao da nemaju pravo na postojanje… Pogotovo ako nemate tehničko znanje o temi. Stoga je bolje biti spreman na brzu promjenu koncepta. U takvoj situaciji stručnjak će od vas očekivati brzu odluku… U protivnom će je sam donijeti umjesto vas. Stoga, kada planirate svoju obnovu, pripremite nekoliko varijanti kako rasporeda tako i postavljanja svakog elementa.

  • Konačna cijena

Nakon što je koncept postavljen, vrijeme je za određivanje iznosa. Ponekad stručna osoba mora preračunati prikupljene podatke i na temelju toga izvršiti obračun putem telefona ili slanjem poruke. Također

dogodi se da će na temelju prethodnih narudžbi izvođač već na licu mjesta znati cijenu svog rada. Prilikom finaliziranja iznosa narudžbe provjerite je li to konačna cifra i hoće li izvođač predvidjeti avansno plaćanje. Izbjegavajte plaćanje u cijelosti prije završetka radova! Možda ćete se iznenaditi kada se jednog dana tim za renoviranje jednostavno ne pojavi i svaki pokušaj uspostavljanja kontakta završi s “Da, da, doći ćemo to napraviti za par dana.”

  • Kupovina

Pitanje kupovine može se riješiti na dva načina. Kupnju možete obaviti sami ili prepustiti dobavljaču. Ako želite sami krenuti u kupovinu, raspitajte se o izradi popisa potrebnih stvari. S druge strane, ako je nabava materijala odgovornost izvođača, tražite račune i fakture kao stvarni dokaz troškova. Profesionalci koji često obavljaju građevinsku kupovinu imaju pristup mnogim zanimljivim popustima. To vam može biti od velike koristi, sve dok možete vjerovati svom izvođaču.

  1. Vrijeme za početak obnove

Kada vaš stručnjak od povjerenja dođe k vama kako bi započeo s radom, morate unaprijed dogovoriti nekoliko stvari. Ako niste ljubitelj dima cigareta, odmah upozorite sve na to i istaknite mjesto gdje možete pušiti. Prva aktivnost koju će tim za obnovu obaviti je “prljavi posao”. Stoga budite spremni na buku, prašinu i uklanjanje otpada. Naznačite mjesto gdje se smeće odvozi kako bi se moglo bezopasno pokupiti.

Tijek rada

Ako u timu za renoviranje nema osobe koja se s vama dogovorila oko vizualizacije, pobrinite se da ekipa dobro poznaje svoj zadatak.

Kad počne precizniji rad, povremeno promatrajte ekipu i raspitajte se kako ide posao. Prečesto gledanje u ruke profesionalcima može biti neugodno, ali kratak trenutak ležernog razgovora nikome neće naštetiti. Kada je dnevni posao gotov, promatrajte napredak i ako ste u nedoumici, ne ustručavajte se pitati.

Ako je za pojedina područja angažirano nekoliko stručnjaka, pazite da jedni drugima ne budu na putu. Staze vodoinstalatera,

električara i finišera često se mogu križati, što dovodi do zastoja u poslu. Važan je i redoslijed kojim se posao obavlja…. Vjerojatno ne želite da električar dođe nakon svježe postavljene suhozidne ploče da iskuje rupe za kablove…. U tu svrhu zamolite sve stručnjake da postave redoslijed izvršenja među sobom.

Završetak

U trenutku kada profesionalac napusti radno mjesto, provjerite je li sve što je učinio provjereno dva puta… ili više. Pobrinite se da se police i predmeti zalijepe za zidove kako treba, boja prekriva zid u svakom kutku i pukotini i da je svaki predmet ispravno postavljen.

Pazi! Mnogi nedostaci često izađu na vidjelo nakon vremena!

Pouzdan profesionalac i sam će se htjeti pohvaliti dobro obavljenim poslom.

 Sažetak

Kao što vidite, da bi vaša obnova prošla glatko, morate predvidjeti mnoge stvari.

No, ne morate biti alfa i omega na području graditeljstva.

Mnogo je čimbenika koji mogu utjecati na to hoćete li biti zadovoljni krajnjim rezultatom ili ne. Imajte ih na umu kada planirate renoviranje! Dobra priprema omogućit će vam da mirno nadgledate svoju obnovu, bez potrebe za zadubljenjem u stručnost. Najvažnije je da cijeli proces obnove prođe glatko i bezbrižno. Hoće li sve ići po planu, u rukama je profesionalaca. No, on mora biti profesionalac u svom poslu, a vi mu morate jasno prenijeti što očekujete.

Autor

  • Paulina Płócieniczak

    Urednica bloga Lavello, strastvena ljubiteljica tema vezanih uz srce svakog doma – kuhinju i njezin dizajn. Ona voli funkcionalna, izdržljiva i lijepa rješenja u kojima se može uživati ​​dugi niz godina. Zbog svoje ljubavi prema prirodi veliku važnost pridaje prirodnim materijalima u dizajnu kuhinje. Cilj joj je pomoći čitateljima da stvore kuhinju iz snova u kojoj će svakodnevni poslovi prestati biti neugodan posao, a postati ugodni i jedinstveni.

    piszepaulina@gmail.com Płócieniczak Paulina